Affiliation:
1. Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Abstract
Bu çalışmada, atık çay ekstraktından üretilen Aspergillus niger’den kimyasal yöntemlerle kitosan özütlenerek, bu kitosan örneklerinin belirli özellikleri araştırılmıştır. Kurutulmuş atık çaylardan %5, 10 ve 20 konsantrasyonlarda hazırlanan karışımlar sterilize edilip süzüldükten sonra A. niger aşılanmış ve 25°C'de 5 gün inkübe edilmiştir. Elde edilen biyokütleden kimyasal yöntem kullanılarak kitosan ekstrakte edilmiştir. Elde edilen kitosanın yapısal özellikleri FT-IR, FESEM ve NMR ile belirlenmiştir. Üretilen kitosanın antimikrobiyal özellikleri Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere, mayalara ve küflere karşı disk difüzyon testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, %5, 10 ve 20 konsantrasyonlarda hazırlanan çay ekstraktlarında üretilen A. niger misellerinin kitosan ekstraksiyon veriminin sırasıyla %13.98, 15.71 ve 17.57 olduğunu göstermiştir. Elde edilen FT-IR, FESEM ve NMR spektrumlarının benzer çalışmalarda rapor edilen A. niger‘den üretilen kitosan ve ticari kitosan ile uyumlu olduğu görülmüştür. Gram pozitif ve negatif bakterilere karşı %1 ve 2-4 kitosan solüsyonları sırasıyla 7 ile 8 mm inhibisyon zonu oluşturmuştur. Saccharomyces cerevisiae kitosana karşı en hassas kültür olarak belirlenmiştir. Ticari kitosan, fungal kitosana göre test edilen mikroorganizmalara karşı daha fazla antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Fungal kitosanın deasetilasyon derecesi %92 olarak bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, çevre açısından önem kazanan atık maddelerin değerlendirilmesi amacıyla atık çaylarda geliştirilen A. niger küfünden kitosan üretimi ilk defa gerçekleştirilmiş olup, çalışma bu konudaki araştırmalar için yol gösterici niteliktedir.
Reference47 articles.
1. [1] Bartnicki-Garcia, S. (1968). Cell wall chemistry morphogenesis and taxonomy of fungi. Annual Review of Microbiology, 22, 87-108.
2. [2] Aiba, S. (1992). Studies on chitosan: 4. Lysozymic hydrolysis of partially n-acetylated chitosans. International Journal of Biological Macromolecules, 14, 225-228.
3. [3] Tokatlı, K., Demirdöven, A. (2015). Kitosan ve kitosan bazlı yenilebilir film uygulamaları. Akademik Gıda, 13, 348-353.
4. [4] Dutta, P.K., Dutta, J., Tripathi, V. (2004). Chitin and chitosan: Chemistry, properties and applications. Journal of Scientific and Industrial Research, 63, 20-31.
5. [5] Aranaz, I., Mengibar, M., Harris, R., Panos, I., Miralles, B., Acosta, N., Galed, G., Heras, A. (2009). Functional characterization of chitin and chitosan. Current Chemical Biology, 3, 203-230.