Abstract
Bu çalışmanın amacı, Iğdır ilindeki ortaöğretim öğrencilerinin fiziksel uygunluk düzeyinin eurofit test bataryası ile belirlenmesidir. Bu amaçla, yaşları 10 ila 13 arasında 190 kız ve 179 erkek öğrenci olmak üzere toplam 369 ortaöğretim öğrencisi çalışmaya veli onayları alınarak katılmışlardır. Katılımcılara, fiziksel uygunluğun ölçüm yöntemlerinden olan eurofit test bataryasından flamingo denge testi, diske dokunma testi, otur-uzan esneklik testi, durarak uzun atlama testi, el kavrama testi, 5x5 metre mekik koşusu testi, bükülü kolla asılma testi ve mekik çekme testi uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde öncelikle normallik testi yapıldı. Yaş gruplarının karşılaştırılmasında One Way Anova kullanılırken, farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post Hoc testi kullanıldı. Homojen dağılım göstermeyen grupların karşılaştırmasında Tamhane T2 analiz yapılırken, cinsiyete dayalı karşılaştırma için Bağımsız Örneklem T Testi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre; flamingo denge testi, durarak uzun atlama testi, mekik koşusu testi, el kavrama testi, diske dokunma testi ve barfikste bükülü kolla asılma testinde yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu elde edilirken (p<0.05), otur-uzan esneklik testi ve 5x5 metre mekik koşusu testinde ise istatistiksel olarak yaş grupları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı elde edildi (p>0.05). Cinsiyete göre gruplar karşılaştırıldığında, diske dokunma testi haricinde (p>0.05) diğer eurofit testlerinin hepsinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu elde edildi (p<0.05). Bu farklılığın flamingo denge testi ve otur-uzan testlerinde kızlar lehine olduğu; barfikste bükülü kol asılma, el kavrama, 5x5 metre mekik koşusu, durarak uzun atlama, mekik çekme testlerinde erkek öğrenciler lehine olduğu elde edildi. Sonuç olarak, katılımcıların fiziksel uygunluk düzeyinin motorik ve gelişimsel özelliklerine bağlı hem yaş gruplarına hem de cinsiyetlere göre farklılaştığı sonucuna ulaşıldı.
Reference38 articles.
1. Ainsworth, B. E. (2000). Issues İn The Assessment Of Physical Activity İn Women. Research Quarterly For Exercise And Sport, 71(2), 37-42.
2. Arabacı, R. (2008). 15 Yaş Altı Kız Ve Erkek Badmintoncularının Fiziksel Uygunluklarının Karşılaştırılması. Sport Sciences, 3(1), 1-10.
3. Ayan, C., Varela, S., Sanchez-Lastra, M. A., & De Quel, Ó. M. (2019). Reliability And Validity Of The Basic Motor Ability Test İn Preschool Children. Journal Of Physical Education And Sport, 19(3), 987-991.
4. Aynacıyan, N., & Özer, M. K. (2020). Çocuklara Uygulanan Eğitsel Oyun Aktivitelerinin Motorik Özelliklerine Etkisi. Journal Of Health And Sport Sciences, 3(1), 24-31.
5. Bailey, R. (2006). Physical Education And Sport İn School: A Review Of Benefits And Outcomes. Journal Of School Health, 76(8), 397-401.