Türklerde Unutulan Miras: Binicilik ve At Yetiştiriciliği Üzerine Bir Analiz

Author:

Acar Gökhan1ORCID

Affiliation:

1. UŞAK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Türk spor tarihinde at biniciliğinin önemini ve gelişimini incelemektir. Türk kültüründe atçılık ve biniciliğin yeri ve önemine odaklanılarak bir analiz yapılmıştır. Bu çalışma, nitel bir yaklaşım kullanılarak Türk spor tarihinde at biniciliğinin önemini ve gelişimini incelemiştir. Veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak Türk atçılık tarihine, at yetiştirme yöntemlerine ve atlı sporlara dair önemli bilgiler içeren kaynaklar taranarak elde edilmiştir. Verilerin güvenilirliği ve doğruluğu için, kaynakların akademik ve güvenilir nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda; Türk at biniciliği ve atlı sporlarının tarih boyunca önemli bir rol oynadığı ve Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu açıktır. Ancak, günümüzde atlı sporlar ve at yetiştiriciliği, geçmişte olduğu kadar geniş bir katılımcı ve hayran kitlesine sahip değildir. Özellikle, atlı sporlar alanında bahis odaklı faaliyetlerin bazı kuruluşların tekelinde olması, eski popüler günlerinden uzaklaşılmasına neden olmuştur. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu altında atlı kızak, atlı okçuluk, atlı cirit ve rahvan biniciliği gibi geleneksel atlı spor branşlarında faaliyetlerin yeniden canlandırılması ve desteklenmesi önemlidir. Bu branşlar, Türk kültürünün önemli bir parçası olan atlı spor geleneğini yaşatmak ve genç nesillere aktarmak açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye Binicilik Federasyonu'nun faaliyetleri arasında yer alan engel atlama, at terbiyesi, atlı dayanıklılık, üç günlük yarışma, atlı jimnastik ve pony branşlarında düzenlenen yarışmalar, at sporlarının çeşitliliğini ve yaygınlığını artırmak için önemlidir. Türk atlı sporların geniş kitlelere tanıtılması ve popülerleştirilmesi için çeşitli etkinlikler ve organizasyonlar düzenlenebilir. Okullarda ve gençlik kulüplerinde at biniciliği ve atlı sporlarla ilgili programlar ve kamplar düzenlenerek gençlerin ilgisinin artırılması sağlanabilir.

Funder

Yazar, bu makalenin araştırılması, yazarlığı ve / veya yayınlanması için herhangi bir finansal destek almamıştır.

Publisher

Igdir University

Reference26 articles.

1. Allen, W. R. (2005). The development and application of the modern reproductive technologies to horse breeding. Reproduction in domestic animals, 40(4), 310-329.

2. Başbuğ, T. (2012). Çağdaş Türk Resim Sanatında At Tasvirleri. İdil Sanat ve Dil Dergisi, 1(05), 282-306.

3. Bettley, C. D., Cardwell, J. M., Collins, L. M., ve Asher, L. (2012). A review of scientific literature on inherited disorders in domestic horse breeds. Animal welfare, 21(1), 59-64.

4. Bozbıyık, İ. (2017). Osmanlıdan Cumhuriyete Cirit. TURAN: Stratejik Arastirmalar Merkezi, 9(36), 502-508. Cardinali, I., Lancioni, H., Giontella, A., Capodiferro, M. R., Capomaccio, S., Buttazzoni, L., ... ve Silvestrelli, M.

5. (2016). An overview of ten italian horse breeds through mitochondrial DNA. PLoS One, 11(4), e0153004.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3