Sağlık Çalışanlarının Dijital Yetkinlik Düzeylerinin Karşılaştırılması Üzerine Nitel Bir Araştırma

Author:

Şahin GizemORCID

Abstract

Dijitalleşme süreci ve beraberinde getirdiği yenilikçi teknolojiler çalışma hayatı ve toplumsal hayatı dönüştürmektedir. Bu dönüşüm dijital yetkinlikler ve dijital okuryazarlıkların geliştirilmesini gündeme getirmektedir. Yenilikçi teknolojilerin giderek yaygınlaşması, bu teknolojileri kullanacak çalışanların dijital yetkinlikler kazanmasını gerektirmektedir. Dijitalleşme sürecinin değişime neden olduğu sektörlerden biri de sağlık sektörüdür. Sağlık sektörünün merkezinde insan ve toplum sağlığının korunması yer almaktadır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin kaliteli, verimli ve hızlı olması önem taşımaktadır. Sağlık hizmetlerinin kaliteli, verimli ve hızlı şekilde sunulabilmesinin önemli araçlarından biri de dijital teknolojiler ve bu teknolojinin gerektirdiği yetkinliklere sahip çalışanlar olacaktır. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının dijital yetkinliklerinin düzeylerinin belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel-tematik analiz uygulanmıştır. Araştırma İzmir ‘deki devlet hastanesi çalışanlarıyla özel hastane çalışanlarına uygulanmıştır. Devlet hastanesinden 6, özel hastaneden 10 çalışanla görüşülmüştür. Elde edilen verilerin deşifresi ve analizi MAXQDA 24 programında yapılmıştır. Çalışmanın sadece belli bir katılımcıya uygulanması araştırmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. Katılımcıların dijitalleşme ve dijital yetkinlikle ilgili dikkat çekici görüşleri sonraki çalışmalara önemli katkılar sağlayabilir.

Publisher

Kirklareli University

Reference48 articles.

1. Ak, B. (2010, Şubat 10-12). Tıp Bilişiminde Mobilite Uygulamaları. XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Muğla: Muğla Üniversitesi.

2. Ak, S. (2023). Dijital Hastane Dönüşümünde Türkiye. Güncel Sağlık Yönetimi Dergisi, 1(1), s.24-35.

3. Aksan, F. & Sürel, A. (2023). Hemşirelerin Dijital Hastane Bünyesinde; Dijital Hastane Kavramı ve Etkin Zaman Kullanımının Değerlendirilmesi. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 10(2), s.1-8.

4. Ala-Mutka, K. (2011). Mapping Digital Competence: Towards A Conceptual Understanding. Sevilla: Institute for Prospective Technological Studies, s.7-60.

5. Altıner, S. (2019). İngilizce Öğretmen Adaylarının Dijital Okuryazarlıklarının Araştırma Yoluyla Geliştirilmesi. İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Yayınlanmamış Doktora Tezi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3