Affiliation:
1. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye'de mobilya üretim süreçlerinde sıklıkla kullanılan orta yoğunluktaki lif levha (MDF), yonga levha, kayın kaplama, papel kaplama, selülozik, poliüretan ve su bazlı verniklerin uygulanmasında VOC gazlarının (Benzen ve Toluen) emisyonlarının belirlenmesi araştırılmıştır. Elde edilen sayısal sonuçlar Mathematica programındaki Fitting yönetimi kullanılarak, VOC gazlarının salınma miktarlarını zamana bağlı olarak bir denklem (her bir deney numunesi için) şeklinde elde edilmiştir. Bu denklem kullanılarak salınım sürecinde istenen herhangi bir zaman anı için VOC salınım miktarı belirlenebilir. Buna ek olarak VOC gazlarının ne zaman sıfır olacağı ve maruziyet değerlerinin altında kalacağı elde edilen denklemlerin çözümünden hesaplanabilir. Üretici firmalar, ürünlerdeki VOC gazları maruziyet değerinin altında olduğunda ürünlerini satış için piyasalara arz edebilirler.
Publisher
Gazi Universitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarim ve Teknoloji
Reference21 articles.
1. [1] Sosyal, A., ve Demiral, Y. Kapalı ortam hava kirliliği. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2007; 221-226.
2. [2] Kurt, R. Mobilya sektöründe e-ticaret’in GZFT analizi ile değerlendirilmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2019;7: 616-627.
3. [3] Kostrweski, P. New Sources 0f occupational exposure in modified or new technological process. Med Pr. 2001;52:
445-500.
4. [4] Aksakal, N., Vazioğlu, S, A., Güler, Ç. Mobilyadaki kimyasallar ve sağlık etkileri, Chemicals in furniture and their effects on health. 2005; 14: 267-272.
5. [5] Kim, S., Kim, H. J. Evaluation of formaldehyde emission of pine & wattle tannin based adhesives by gas chromatography. Holz. Roh. Werkst. 2004; 62: 101-104.