Affiliation:
1. Atatürk Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji ABD
2. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sekonder metabolitlerin triterpenler grubuna ait olan ve bitkiler tarafından sentezlenen skualen (SKU) terpeni, antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel ve antikanserojen özellikleri nedeniyle kozmetik, ilaç ve gıda endüstrisi gibi farklı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. SKU, alternatif tıp yöntemlerinde de sahip oldukları bioaktiviteler nedeniyle tercih edilmektedir. Bu çalışmada, farklı birçok alanda kullanılan ve temas ya da oral yollarla vücuda alınan SKU’nun doz-süre etkileşimine bağlı olarak olası genotoksik etkileri araştırılmıştır. Genetik alanında yapılan araştırmalarda önemli bir model organizma olan Drosophila melanogaster’in yabanıl ve mutant soyları kullanılmaktadır. SKU’nun genotoksik etkisi somatik mutasyon ve rekombinasyon testi (SMART) ile belirlenmiş ve Drosophila melanogaster’in multiple wing hair (mwh) ve flare (flr3) mutant soyları kullanılmıştır. Bu amaçla SKU’nun farklı konsantrasyonlarını (50, 100, 200 ve 400 ppm) içeren uygulama gruplarına ait verilerin analizi dimetilsülfoksit (DMSO) negatif kontrol grubu ile karşılaştırılarak istatistiki olarak değerlendirilmiştir. SMART sonucundan elde edilen verilere göre; klon indüksiyon frekansı DMSO kontrol grubunda 0.57 iken bu değer doz artışına bağlı olarak 50 ppm için 0.41; 100 ppm için 0.52; 200 ppm için 0.93 ve 400 ppm içinde 1.30 olarak belirlenmiştir. Klon indüksiyon frekansındaki bu artış SKU’nun somatik mutasyonları uyardığı ve genotoksik etki sergilediğinin göstergesi olarak kabul edilebilir.
Funder
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi
Publisher
KSU Journal of Agriculture and Nature
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Engineering,General Environmental Science
Reference55 articles.
1. Ahıskalıoğlu, A. (2007). Anemone narcissiflora Bitkisinin Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitesinin İncelenmesi. (Tez No:20012)[Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
2. Alanis-Garza, B.A., González-González, G.M., Salazar-Aranda, R., Waksman De Torres, N. & Rivas-Galindo, V.M., (2007). Screening of antifungal activity of plants from the northeast of Mexico. Journal Ethnopharmacology, 114, 468-471.
3. Arıca, Ş.Ç. (2017). Yaşlanma ve alglerin anti-gerontolojik etkileri. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 34(4), 469-474.
4. Azirak, S. & Rencuzogullari, E. (2008). The in vivo genotoxic effects of carvacrol and thymol in rat bone marrow cells. Environmental Toxicology, 23(6), 728-735.
5. Azqueta, A. & Collins, A.R. (2012). Carotenoids and DNA damage. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis, 733(1-2), 4-13.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献