Seramik Atık İlaveli Hafifletilmiş Köpük Betonlar

Author:

KUNDURACI Nazım1ORCID

Affiliation:

1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Konutlarda ve yapılarda dayanım, ısıl iletkenlik, enerjiden tasarruf için beton kullanılır. Beton kullanım alanına göre belirli özelliklere sahiptir. Yapılarda kullanılan betonun yoğunluklarının hafif olması buna bağlı olarak dayanımlarının belirli standartlarda olması ve ısıl ve ses iletkenliklerinin yüksek olması istenir. Köpük beton: içerisinde su, çimento ve özel agregaların (uçucu kül, ponza, perlit, bims, bazalt vb.) bulunduğu karışımlardan oluşan ve bünyesinde hacimce %75-80 oranında birbirinden ayrı hava boşluklarının olduğu gözenekli betona köpük beton denir. Gözenekli bir yapıda bulunmasından dolayı hem hafif hem de ısıl iletim katsayısı düşük malzemelerdir. Köpük beton kullanım alanları; blok tuğla, duvar panel üretimi, şap üretimi, tünel ve kuyularda dolgu amaçlı hafif beton, ısı yalıtımlı hafif kiremit ve seramik üretimi vb. alanlarda kullanılır. Köpük beton literatürde portland çimento ve su karışımına köpükleştirici ilave edilerek üretimi sağlanır. Üretilen köpük beton uygulama alanına göre kalıplara dökülerek şekillendirilir ve prizlenme süresi tamamlanınca üretim tamamlanır. Bu projede köpük beton reçetesine geri dönüştürülmüş seramik atık malzemeleri girilerek üretim sağlanmıştır. Seramik atıklar geri dönüşümü zor malzemelerdir. Çeşitli kırma-öğütme işlemlerine tabi tutulan atıklar 200mikron altına indirilmiştir. Reçeteye belirli oranlarda portland çimentosu yerine seramik atık katılarak üretim sağlanmıştır. Üretilen seramik atıklı köpük beton ile çevre dostu, %10 daha ekonomik, dayanımı yüksek, ses ve ısıl iletkenliği yüksek, % 10 daha hafif köpük beton geliştirilmiştir. Ürettiğimiz köpük beton; blok tuğla, duvar-panel üretiminde, şap üretiminde vb. alanlarda kullanılabilir.

Publisher

Uluslararasi Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi

Subject

General Medicine

Reference12 articles.

1. Referanslar Referans 1. Alkaya, Ş. (2010). HAFĠF BETON ÜRETĠMĠNDE ORGANĠK ATIKLARIN (AYÇĠÇEĞĠ SAPI) KULLANILABĠLME OLANAKLARI(1-3). TEKİRDAĞ.

2. Referans 2. Atabey, E. (2015, MAYIS 13). ZONGULDAK İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ. http://www.esrefatabey.com.tr/upload/tibbi_jeoloji_dosya345.pdf adresinden alındı

3. Referans 3. Concrete. (2019, MAYIS 11). ENCYLOPAEDİA BRITANNICA: https://www.britannica.com/technology/concrete-building-material#accordion-article-history adresinden alındı

4. Referans 4. Erciyes, Y. (1963). Bims ve Bims Betonu Üzerine Araştırmalar. İmar ve İskan Bakanlığı Yayınları, 5-17.

5. Referans 5. Gündüz, Ş. (2007, ŞUBAT). POLİSTREN AGREGALI HAFİF BETON ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA. YÜKSEK LİSANS TEZİ, GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ , MİMARLIK, ANKARA.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3