Affiliation:
1. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
İklim değişikliği dünya ülkelerini ilgilendiren önemli bir sorun olduğu gibi tarımsal üretim ve ekonomi üzerindeki etkileriyle de insanların refahını, sağlığını ve gelecek beklentilerini etkilemektedir. Bu doğrultuda 1990-2019 dönemini kapsayan çalışmada Türkiye’de iklim değişikliği ve ekonomik büyüme (Reel GSYH) ile gıda fiyatları endeksi arasındaki uzun ve kısa dönemli ilişkileri incelenmiştir. Gıda fiyatları endeksi, iklim değişikliğini temsilen karbondioksit emisyonu, sıcaklık ve tarım alanı serileri ile büyüme arasındaki ilişkiler ARDL modeli ile tahmin edilmiştir. ARDL sınır testi sonuçlarına göre uzun dönemde ekonomik büyümenin gıda fiyatları endeksi üzerindeki etkisi iklim değişikliğinin gıda fiyatları endeksi üzerindeki etkisinden daha düşüktür. Uzun dönemde karbondioksit miktarındaki değişimin gıda fiyatları üzerindeki etkisi anlamsız olmakla olası sıcaklık ve tarım alanlarındaki artış gıda fiyatlarının da artmasına neden olacaktır. Kısa dönemde ise geçmiş üç dönemde sıcaklıkta meydana gelecek artış cari dönem gıda fiyatlarının düşmesine neden olurken; bir dönem önceki tarım alanlarındaki azalma gıda fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Gıda fiyatlarının iklim değişikliğinden daha fazla etkilendiği görülmektedir.
Publisher
Adam Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference108 articles.
1. Abidoye, B., & Odusola, A. (2015). Climate Change and Economic Growth in Africa: An Econometric Analysis. Journal of African Economies, 24 (2), 277-301.
2. Adams, R., Rosenzweig , C., Pearl , R., Ritchie , J., McCarl , B., Glyer , D., . . . Allen, H. (1990). Global climate change and U.S. Agriculture(345), 219–223.
3. Aggarwa , P., & Sinha , S. (1993). Effect of probable increase in carbon dioxide and temperature on wheat yields in India. Journal of Agricultural Meteorology, 48(5), 811–814. doi:https://doi.org/10.17218/husbed.87012
4. Akalın , M. (2014). İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri: Bu Etkileri Gidermeye Yönelik Uyum ve Azaltım Stratejileri. Hitit Üniversitesi(2), 361-363. doi:https://doi.org/10.17218/husbed.87012
5. Akın, İ. (2021). Su, Toprak ve İklim Değişikliğinin Güvenli Gıdanın Sürdürülebilirliği Üzerine Etkileri ve Bazı Tespitler 1.1. Rahva Teknik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13-23.