Affiliation:
1. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Çalışmada, işletmelerde sağladığı güvenilir bilgi ortamı bağlamında bağımsız denetim ile operasyonel verimlilik arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Bağımsız denetim ile operasyonel verimlilik arasındaki ilişki deneysel olmayan bir tasarımla araştırılmıştır. Çalışma kapsamında Dünya Bankası veri tabanından çekilen ikincil veri kullanılmıştır. Bu doğrultuda işletme düzeyinde işgücü verimliliği, yatırım verimliliği ve toplam faktör verimliliği hesaplamaları yapılmıştır. Verimlilik göstergelerinin bağımlı değişken, bağımsız denetimin bağımsız değişken, şirket büyüklüğü, aile şirketi olup olmama, üst yöneticinin tecrübesi ve finansmanın şirket faaliyetlerine engel olma derecelerinin kontrol değişken olduğu üç ayrı model geliştirilmiştir. Oluşturulan modeller çoklu regresyon analiziyle test edilmiştir.
Bulgular: Elde edilen sonuçlar, bağımsız denetim ile işgücü verimliliği ve toplam faktör verimliliği arasındaki pozitif yönlü ilişki öngörüsünü desteklemektedir. Yatırım verimliliği ile bağımsız denetim arasında iki değişkenli analizde anlamlı pozitif ilişki olduğu görülse de kontrol değişkenleri modele dahil edildiğinde bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı çıkmamaktadır.
Özgünlük: Bu çalışmada bağımsız denetim ile operasyonel verimlilik arasındaki ilişki daha önce literatürde rastlanmayan bir açıdan ele alınmaktadır. Söz konusu ilişki bağımsız denetimin sağladığı güvenilir bilgi ortamı çerçevesinden işlenmiştir. Ayrıca bağımsız denetim ile verimlilik arasındaki ilişkinin Türkiye örneği ile araştırıldığı ilk çalışmadır.
Publisher
Stratejik Arastirmalar ve Verimlilik Genel Mudurlugu Verimlilik Dergisi
Reference56 articles.
1. Akerlof, G.A. (1978). "The Market for “Lemons”: Quality Uncertainty and The Market Mechanism", Uncertainty in Economics, (Editörler: Diamond, P. ve Rothschild, M.), Academic Press, 235-251. DOI: 10.1016/B978-0-12-214850-7.50022-X
2. AlQadasi, A. ve Abidin, S. (2018). “The Effectiveness of Internal Corporate Governance and Audit Quality: The Role of Ownership Concentration – Malaysian Evidence”, Corporate Governance: The International Journal of Business in Society, 18(2), 233-253. DOI: 10.1108/CG-02-2017-0043
3. Ashbaugh, H. ve Warfield, T.D. (2003). “Audits as a Corporate Governance Mechanism: Evidence from the German Market”, Journal of International Accounting Research, 2(1), 1-21. DOI: 10.2308/jiar.2003.2.1.1
4. Assad, N. ve Alshurideh, M. (2020). “Financial Reporting Quality, Audit Quality, and Investment Efficiency: Evidence from GCC Economies”, Waffen-und Kostumkunde, 11, 194-208.
5. Bae, G.S. ve Choi, S.U. (2012). “Do Industry Specialist Auditors Improve Investment Efficiency?”, SSRN Scholarly Paper 2145191. DOI: 10.2139/ssrn.2145191