Abstract
Bu çalışmada, Argişti oğlu Rusa’nın kenti, Urartu Krallığı’nın son kralî projesi olan Ayanis’te tapınak kompleksinde ortaya çıkarılan bir grup materyal kültür unsurları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamıza konu olan bu unsurlar, Urartu anıtsal mimarisinde ve mimari ile ilintili tasarılarda karşımıza çıkan taş halkalardır. Yaklaşık 2 cm derinliğinde açılan negatif yuvalara kakma tekniğinde yerleştirilmeleri ile bu taş halkalar, Ayanis tapınak cella duvarlarını süsleyen mitolojik yaratıklar ve hayat ağacı gibi birçok motifin yer aldığı kireç taşından oyma-kakma süslemelere de oldukça benzemektedir. İç içe geçen üç dairesel halkadan oluşan ve uygulanacakları yüzeylere birbirinden bağımsız şekilde dizilen bu taş halkaların, teknik olarak nasıl tanımlanabilecekleri tartışılagelmiştir. Çalışma özellikle bu tanımlama tahliline odaklı olarak kaleme alınmıştır.
Publisher
Journal of Mosaic Research
Subject
Visual Arts and Performing Arts,Archeology
Reference60 articles.
1. Afifi – Heidari 2010 R. Afifi – R. Heidari, “Reflections on Glazed Bricks from Rabat From Tepe II, Iran”, AJNES V/2, 152-187.
2. Albenda 2005 P. Albenda, Ornamental Wall Painting in the Art of the Assyrian Empire, Leiden.
3. Aras – Köse 2021 O. Aras – S. Köse, “Ayanis’te Urartulu Tanrıların Kutsal Alanları: Tapınak Kompleksi”, M. Işıklı – A. Akın Aras (eds.), Tanrı Eiduru’nun Gölgesinde Bir Urartu Kenti: Ayanis 30 Yılı Aşan Bir Arkeolojik Serüven, İstanbul, 79-104.
4. Barnett 1950 R. D. Barnett, “The Excavations of the British Museum at Toprak Kale near Van”, Iraq 12, 1, 1-43.
5. Barnett 1954 R. D. Barnett, “The Excavations of the British Museum at Toprak Kale, near Van, Addenda”, Iraq 16, 3-22.