Affiliation:
1. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Proto-Elam Dönemi’nde, MÖ 3100-2900 yılları arasında kullanılan Proto-Elam Yazısı, İran’da icat edilen ilk yazıdır. Mezopotamya kökenli proto-çivi yazısı ile bazı benzerlikler taşımakla birlikte kendisine özgü bir yazı türüdür. Bu yazıyı barındıran yüzlerce kil tablet ise kullanıldıkları döneme ışık tutan yegâne yazılı kaynaklardır. Tarım, hayvancılık ve işçiler konusunda çeşitli kayıt ve hesaplamaların bulunduğu söz konusu Proto-Elam yazılı tabletler, günümüzdeki faturaların ilkel benzerleri olarak nitelendirilmektedir. Çalışmada Proto-Elam yazısı ile Proto-Elam yazılı tabletler çeşitli yönleriyle incelenmiş ve İran’da tarihi dönemlerin hemen öncesinde yaşanan sosyo-ekonomik gelişmelerin tespiti amaçlanmıştır. Çalışmanın meydana getirilmesinde, arkeolojik kazı raporlarının yanı sıra çeşitli modern eserlerden yararlanılmıştır.
Publisher
Archivum Anatolicum, Ankara University
Reference68 articles.
1. Abdi, Kamyar. “From Écriture to Civilization: Changing Paradigms of Proto-Elamite Archaeology”, ed. N. F. Miller, K. Abdi, Yeki Bud, Yeki Nabud: Essays on the Archaelogy of Iran in Honor of William M. Sumner. 140-152. Los Angeles, 2003.
2. Albayrak, İrfan. “Sembollerden Çiviyazısına Geçiş ve Yazının Anadolu’ya Gelişi”, Archivum Anatolicum, 10/2, (2016): 15-26.
3. Blazek, Vaclav. “Elam: A Bridge Between the Ancient Near East and Dravidian India?”, Mother Tongue, 7, (2002): 123-146.
4. Brice, William C. ve Grumach, Ernst. “Studies in the Structure of Some Ancient Scripts”, Bulletin of the John Rylands Library, 45/1, (1962): 15-57.
5. Brice, Wiliam C. “A Comparison of the Account Tablets of Susa in the Proto-Elamite Script with those of Hagia Triada in Linear A”, Kadmos, 2, (1963): 27-38.