Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Bebeği Yatmakta Olan Göçmen Bir Annenin Yoğun Bakım Deneyimi : Olgu Sunumu

Author:

SOYLU Zulal1ORCID,YAĞCAN Hande2ORCID,BİLGİÇ Dilek2ORCID

Affiliation:

1. DEMİROĞLU BİLİM ÜNİVERSİTESİ, FLORENCE NİGHTİNGALE HASTANESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU

2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ

Abstract

Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatmakta olan bir göçmen annenin yoğun bakım deneyimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Veriler tercüman eşliğinde yapılan yüz yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Veriler sonucunda yoğun bakım deneyimine ilişkin memnuniyetleri ve personel ile iletişim algıları düşük, annenin emzirme özyeterliliği ve stres düzeyi yüksek bulunmuştur. Çalışmada anneye doğumdan sonra kendisi ve bebeğinin bakımıyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı, taburculuk, emzirme ve yeni doğan bakımıyla ilgili bir eğitim almadığı, hastanede tercüman bulamadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle postpartum dönemdeki göçmen kadınların bakım gereksinimlerinin karşılanmaması anne, bebek, aile ve toplum için olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Postpartum dönemde göçmen kadınlar arasında sağlık hizmetlerinin kullanımını artırmak için sağlık hizmetleri ve politikaları hakkında kadınlar bilgilendirilmelidir. Aksi takdirde göçmen kadınlar, sağlık hizmetlerine erişimde zorlanacak ve bu önemli dönemlerde yeterli bakım alamayacaktır. Bunun sonucunda göçmen kadınlar ve postpartum dönemde psikosomatik sorunlarla daha fazla risk altında olacaktır.

Publisher

Bingol Universitesi

Reference36 articles.

1. Riggs, E., Davis, E., Gibbs, L., Block, K., Szwarc, J., Casey, S., et al. (2012). Accessing Maternal and Child Health Services in Melbourne, Australia: Reflections from Refugee Families and Service Providers. BMC Health Serv Res, 12, 117-133.

2. Dag, H. (2017). The Nursing Care Given for Immigrant Women with Language Barrier in Clinics of Gynecology and Obstetrics of Turkey. JOJ Nurse Health Care, 2(1), 555-578.

3. Beşer, A. (2012). Göç, Kültür ve Sağlık İlişkisi. In: Seviğ, Ü., Tanrıverdi, G. (Eds.), Kültürel Hemşirelik. İstanbul: İstanbul Tıp Kitabevi.

4. Dedeoğlu, S., Gökmen Çe., (2020). Göç Teorileri, Göçmen Emek ve Entegrasyon: Kadınların Yeri. In: Biehl, K., Daniş, D. (Eds.), Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Türkiye'de Göç Araştırmaları. İstanbul: Su Gender ve Gar.

5. İldam Çalım, S., Kavlak, O., Sevil, Ü. (2012). Evrensel Bir Sorun: Göç Eden Kadınların Sağlığı ve Sağlık Hizmetlerinde Yaşanan Dil Engeli. Sağlık ve Toplum, 22(2), 11-19.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3