Affiliation:
1. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı 163 ülkenin ekonomik risk (ER), ekonomik özgürlük indeksi (EÖİ), yolsuzluk algısı indeksi (YAİ) ve insani gelişim indeksi (İGİ) açısından mekânsal (komşuluk) ilişkilerini incelemektir. Mekânsal analiz için Moran I, Coğrafi Ağırlıklı Regresyon (GWR) ve Çok Ölçekli Coğrafi Ağırlıklı Regresyon (MGWR) yöntemleri kullanılmıştır. MGWR modelleri, dünya genelinde ülkelerin komşu ülkeleriyle ER, EÖİ ve YAİ açısından güçlü mekânsal ilişkilere sahip olduğunu fakat İGİ açısından anlamlı olmadığını göstermiştir. Bu sonuç ER, EÖİ ve YAİ göstergelerinin daha çok ülke ekonomisiyle ilgili olması ve günümüzde ülkelerin ekonomik yönden birbirine bağımlı hale gelmesiyle açıklanabilir. İGİ ise insan yaşam kalitesine odaklanması ve ülkeler arasındaki sosyal-kültürel farklılıkların varlığı anlamlı mekânsal ilişkilerin olmamasına sebep olabilir.
Reference88 articles.
1. Afi, H. et al. (2022), “Do Foreign Investment and Economic Freedom Matter For Behavioral Entrepreneurship? Comparing Opportunity Versus Necessity Entrepreneurs”, Social Change, 181, 121761.
2. Altay, H. & F. Çelebioğlu (2011), “Spatial Analysis of Relations Among Democracy, Economic Freedom And Economic Growth: A Research on the European Countries”, Suleyman Demirel University the Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences, 16(2), 219-234.
3. Amin, S. et al. (2022), “Fishing grounds footprint and economic freedom indexes: Evidence from Asia-Pacific”, Plos One, 17(4), e0263872.
4. Anavatan, A. (2021), “ABD’de Gelir Eşitsizliği: Çok Ölçekli Coğrafi Ağırlıklı Regresyon Modeli Yaklaşımı”, içinde: Z. Yıldırım (ed.), Ekonometrik Modeller-I: Açıklamalı Uygulama Anlatımlı (1-18), Ankara: Gazi Kitabevi.
5. Anselin, L. (1988), Spatial Econometrics: Methods and Models, Dordrecht: Springer Science+Business Media.