Affiliation:
1. Igdir University
2. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Son yıllarda ikinci el otomobil piyasasında meydana gelen sert fiyat artışları, bir yandan bireylerin alım gücünü diğer yandan da piyasayı olumsuz etkilemektedir. Bu çalışma, ikinci el otomobil piyasasında fiyat artışına neden olan faktörlerin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Van ilinde faaliyet gösteren yetkili satıcı ve galericiler, anakütle olarak seçilmiş ve 226 kişiden oluşan örneklem kümesine anket uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler, başlıca açıklayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmada, ekonomi, strateji, pazar ve tedarik olmak üzere dört faktör tespit edilmiş ve bu faktörler, çalışmanın modeli ve hipotezleri bağlamında test edilmiştir. Sonuç olarak ikinci el otomobil fiyat artışına, ekonomi, strateji ve pazar gizil değişkenlerin oldukça güçlü ve pozitif yönde bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca tedarik gizil değişkenin de ikinci el otomobil fiyat artışına yüksek düzeyde bir ilişkisi olmasa da önemli bir düzeyde pozitif etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Reference81 articles.
1. Akal, M. vd. (2019), “İstanbul İli Erkek Cinsiyeti Otomibil Talebi Yapısı ve Tüketici Tercihlerinde Değişmeler”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 15(2), 177-197.
2. Akçi, Y. (2016), “İkinci El Otomobil: Tüketici Bakışıyla”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 329-362.
3. Akerlof, G.A. (1970), “The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism”, The Quarterly Journal of Economics, 84(3), 488-500.
4. Alpar, R. (2013), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler (4. Baskı), Ankara: Detay Yayıncılık.
5. Andersson, H. (2005), “The Value of Safety as Revealed in the Swedish Car Market: An Application of the Hedonic Pricing Approach”, Journal of Risk and Uncertainty, 30(3), 211-239.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
1. Mutluluk Ekonomisi Üzerine Ölçek Geliştirme ve Uygulama;İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi;2023-09-14