Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Kişiselleştirilmiş tıp için dijital ikizlerin uygunluğu, faydaları, zorlukları, sorunları, kişiselleştirilmiş tıptaki uygulama alanlarını görmeye yarayacak bir çerçeve sağlamaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu bağlamda sistematik derleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Pubmed ve Scopus veri tabanlarından faydalanılmıştır. Çalışmanın tasarımı PRISMA kontrol listesi ve akış diyagramındaki adımlar takip edilerek oluşturulmuştur. Belirli dahil etme ve dışlama kriterleri kullanılarak aramalar yapılmıştır.
Bulgular: Aramalar bittikten sonra elemeler yapılmış ve 14 çalışma tam metin incelemesine dahil edilmiştir.
Sonuç: Çalışma sonucunda kişiselleştirilmiş tıp için dijital ikizlerin birçok tıp alanında uygulanabilir olduğu, maliyetleri düşürmek ve sağlığı iyileştirmek gibi birçok faydalarının olduğu, karmaşık örüntüler, mahremiyet, maliyet, ayrımcılık gibi birçok zorluk ve sorunun olduğu görülmüştür. Daha iyi sonuçlar alabilmek için bu çalışmanın deneysel ortamda uygulanması önerilmektedir.
Publisher
University of Health Science
Reference59 articles.
1. Barbiero P, Viñas Torné R, Lió P. Graph Representation Forecasting of Patient’s Medical Conditions: Toward a Digital Twin. Front Genet. 2021;12.
2. Yuan B. What Personalized Medicine Humans Need and Way to It ——also on the Practical Significance and Scientific Limitations of Precision Medicine. Pharmgenomics Pers Med. 2022;15:927–42.
3. Mishra V, Chanda P, Tambuwala MM, Suttee A. Personalized medicine: An overview. International Journal of Pharmaceutical Quality Assurance. 2019;10(2):290–4.
4. Tekpınar L, Erdem R. Kişiselleştirilmiş tıp ve genom araştırmalarının sağlık çıktıları bağlamında değerlendirilmesi [Internet]. Vol. 22, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2019. Available from: https://orcid.org/0000-0003-2267-771X
5. Pritchard DE, Moeckel F, Villa MS, Housman LT, McCarty CA, McLeod HL. Strategies for integrating personalized medicine into healthcare practice. Vol. 14, Personalized Medicine. 2017.