İkili Kümeleme ile İş Birlikçi Planlama
Author:
Demiray Alptekin1ORCID, Ateş Fatma2ORCID, Aydoğan Sena3ORCID, Akay Diyar4ORCID
Affiliation:
1. ortadoğu rulman sanayii ve ticaret a.ş. 2. necmettin erbakan üniversitesi 3. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 4. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Abstract
Firmalar için yer aldıkları tedarik zincirlerini geliştirmek ve daha etkili kılmak, küresel rekabet ortamında hayatta kalmak adına önemlidir. İş birlikçi Planlama, Tahmin ve İkmal (İPTİ) tedarik zinciri katılımcıları arasında iş birliğini teşvik eden ve taraflar arasında ortak fayda sağlamayı amaçlayan bir süreç yönetim stratejisidir. İPTİ ile üreticiler ile tedarikçileri ve müşterileri arasında etkin iş birlikleri mümkündür. Bir firmanın tedarik zincirinde çok sayıda müşteri ve tedarikçi yer alıyorsa her bir iş birliği için ayrı çaba sarf etmek yerine bir iş analitiği yöntemi olan ikili kümeleme kullanılarak iş birliği kurma süreci daha hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirilebilir. İkili kümeleme, çok sayıda iş birliği kurma ihtiyacını tedarik zincirindeki müşterilerin ortak özelliklerine göre gruplandırarak azaltabilir. Bu nedenle, ikili kümeleme ve İPTİ, tedarik zincirinde verimliliğini artırmak için beraber kullanılabilecek değerli araçlardır. Bu tekniklerin birleştirilmesi, rekabet avantajının artırılmasına ve tedarik zinciri operasyonlarının daha başarılı bir şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir. Bu çalışmada otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir firma, ikili kümeleme stratejisini kullanarak birden fazla müşteriyle tek bir iş birliği gerçekleştirmiştir. Bulgular, firmanın birden fazla müşterisiyle beraber çalışmasına olanak tanıyan ikili kümelemenin potansiyel faydalarını ortaya koymuştur. Bu stratejinin işletmelere müşteri odaklı girişimler oluşturma, envanter kontrolünü kolaylaştırma ve tedarik zinciri etkinliğini artırma gibi faydalar sağlayabileceği açıktır.
Publisher
Politeknik Dergisi
Reference62 articles.
1. [1] Ireland, R. K. and Crum, C., "Supply chain collaboration: How to implement CPFR and other best collaborative practices." U.S.A.: J. Ross Publishing, (2005). 2. [2] Seifert, D., "Collaborative planning, forecasting, and replenishment: How to create a supply chain advantage," 1 ed. U.S.A.: Amacom, (2003). 3. [3] Christopher, M. and Jüttner, U., "Developing strategic partnerships in the supply chain: A practitioner perspective," European Journal of Purchasing and Supply Management, 6, 117-127, (2000). 4. [4] Danese, P., Romano, P., and Vinelli, A., "Managing business processes across supply networks: the role of coordination mechanisms," Journal of Purchasing and Supply Management, 10,165-177, (2004). 5. [5] Arsawan, W. E., Koval, V., Suhartanto, D., Babachenko, L., Kapranova, L., and Suryantini, N. P. S., "Invigorating supply chain performance in small medium enterprises: exploring knowledge sharing as moderator," Business, Management and Economics Engineering, 21,1-18, (2023).
|
|