Abstract
Bu çalışmada, poliolefinler grubuna ait ticari birer termoplastik olan alçak yoğunluklu polietilen (AYPE), yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) ve polipropilenin (PP) akışkanlığı üzerine karbon elyaf tozunun ve nadir toprak elementlerinin etkileri incelenmiştir. Öncelikle mekanik olarak karıştırılan ağırlıkça %5, %10 ve %15 oranlarında karbon elyaf tozu içeren termoplastiklere ait karışımların eriyik akış analizleri yapıldı. Daha sonra AYPE, karbon elyaf tozu ve %90’nın üzerinde zenginleştirilmiş lantan ve seryum ile çözeltiler hazırlandı ve bunların akışkanlıkları incelendi. Bu çözeltiler hazırlanırken AYPE sentetik tinerde, lantan ve seryum ise su da çözündü ve sonra karbon elyaf tozu takviye edildi. Hazırlanan bu çözeltiler saf termoplastikler (AYPE, YYPE, PP) ile ayrı ayrı ağırlıkça %10, %20, %30, %40 ve %50 oranlarda karıştırılarak akışkanlık ve yoğunluk analizleri gerçekleştirildi. Bu şekilde hem karbon elyaf tozu hem de lantan ve seryum emdirilmiş karbon elyaf tozlarının termoplastiklerin akışkanlık ve yoğunluğu üzerine olan etkileri belirlenerek elde edilen sonuçlar grafiklerle açıklandı.
Reference23 articles.
1. [1] A. Ravve, “Principles of Polymer Chemistry”, third ed., Springer, New York, p. 17, (2012).
2. [2] Michaeli W. “Verarbeitungsverfahren für die Kunststoffe, Einführung in die Kunststoffverarbeitung”. 5th ed. Austria, Vincentz Network, (2006).
3. [3] ] I. Novak, A. Popelka, z. Spitalsky, et al., “Polyolefin in Packaging and Food Industry“, Polyolefin Compounds and Materials, Fundammentals and Indistrial Applications, Springer International Publishing, Switzerland, (2016).
4. [4] Kaiser W. “Polyolefine, Kunststoffchemie für Ingenieure”. 3rd ed. Munich, Germany, Carl Hanser Verlag, (2011).
5. [5] Kılıç, M., Yüce, A.,E., Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Pvc Ve Pet Atıkların Seçimli Flotasyonu Bölüm 1: Plastikler; Çevresel Etkileri; Geri Dönüģümü , Aralık 29(2): 79-93, (2014).